Правила за използване на Душ Хидриатика.


Историята за излекуването с душ Хидриатика

Настройка на силата и температурата на потока на водата.

Поставяйки хидромасажния прибор съгласно инструкцията, пускаме водата и настройваме дължината на правите успоредни струи на водата от порядъка на 60-80 см. Това е нивото на минимално въздействие при първата процедура.

По нататък, след привикване към процедурите, напорът (подаването на вода от крана) може да се увеличи.
Температурата на водата трябва да бъде приятно комфортна или по-хладка.
Максимално въздействие се постига на разстояние около 50 см, под прав ъгъл.

За намаляване (увеличаване) на силата на въздействие на масажната струя вода е необходимо:
1. Да се намали (увеличи) напора на водата.
2. Да се насочи струята под ъгъл (по допирателната) или под ъгъл от 90 градуса.
3. Да се намали разстоянието до хидромасажора до 10-15 см / увеличи разстоянието до хидромасажора до 50-60 см.

ВНИМАНИЕ!
Увеличаването на разстоянието от изходните отвори на струята на водата до повърхността на тялото води до УВЕЛИЧАВАНЕ на силата на въздействие.

Температурата на водния поток се настройва индивидуално за всеки човек, в зависимост от възрастта, издържливостта, тренираната терморегулация, плътността на кожата, състоянието на кръвоносните съдове, състоянието на нервната система, обичайния комфорт и т.н. Прекалено ниската (11 градуса) температура или високата (повече от 39 градуса) се препоръчва в особени случаи, консултирани предварително.

ДУШЪТ ХИДИРИАТИКА СЕ ОТЛИЧАВА ОТ БИТОВИТЕ ДУШОВЕ!

Препоръчва се хидромасажа да се прави в седнало положение. При хидромасажните процедури стоящото положение води до излишни натоварвания!
Препоръчва ме Ви душът да се закрепва на стойка при масаж на гърба, за да могат мускулите на гърба по време на процедурата да са отпуснати.

Техника на изпълнение на специалните похвати, използвани при рефлекторния масаж с „Душът Хидриатика”.

ЗАТОПЛЯНЕ
– използва се разстояние по-малко от 50 см. От душа до повърхността на тялото. Температурата на водата е 38-39 градуса.

ШИРОК ПОТОК НО ВОДАТА -ъгълът на наклона на душа е по-малък от 30 градуса-струята се води по допирателната към тялото.
С помощта на „Душът Хидриатика” може да се възпроизвеждат похвати от класическия масаж.

1. Поглаждане – душът се отдалечава от тялото, ъгълът на наклона на струята е около 30 градуса. Поглаждането подобрява дейността на мастните и потните жлези, повишава еластичността на кожата, подобрява нейното хранене, действа отпускащо на мускулите и отстранява превъзбуждането и умората. Поглаждането се явява добро болкоуспокояващо и релаксиращо средство. Именно този вид масаж трябва да се избере за вечерта.
Известно е, че за отпускането на мускулите е необходимо повече енергия отколкото за тяхното съкращаване. Почивката не е проста работа!

2. Разтриване -душът се отдалечава от тялото, ъгълът на наклон на струята е 45 градуса, правят се по-големи кръгови движения. Разтриването може да се прави във всички посоки и не е задължително по движението на кръвта и лимфата. Налягането от струята на водата върху тялото трябва да е малко по-силно от поглаждането. Разтриването със струята вода на масажния „Душ Хидриатика” спомага за отлющването на мъртвия повърхностен слой на кожата, подобрява дишането й, стимулира дейността на мастните и потните жлези, подобрява кръвообращението на кожата, нейното хранене.

Разтриването е мощно средство, съдействащо за бързата резорбция на уплътняванията в мускулите, а също така на различните отлагания, изпотявания, кръвоизливи, образуващи се от заболявания или от травми. Разтриването се използва за загряване на ставите преди физически натоварвания или при болки в тях. Под въздействие на разтриването, температурата на кожата и на повърхностните слоеве на мускулите се увеличава с 5 градуса, което подобрява еластичността на ставите, връзките и мускулите.

3. Размачкване -душът се отдалечава от тялото, ъгълът на наклон на струята е 90 градуса. Движенията се правят задължително по посока на венозния кръвоток и лимфа – от периферията към центъра до най-близкия лимфен възел.

Размачкването е предназначено за въздействие върху мускулите. Именно благодарение на този похват, след процедурата у вас ще възникнат усещания, като след добра тренировка. Влияейки на тъканите, размачкването предизвиква разтягане на мускулните влакна. При разтягане на мускула възникналите стимулации на ХХХХХХ рецептори причиняват рефлекси на разтягане. Постъпващите към центъра потоци от ХХХрецепторни импулси водят до преобладаващи в централната нервна система възбудителни процеси. Затова този похват на въздействие на хидромасажа не се препоръчва да се прави вечер.

Усилвайки кръвоснабдяването в обработения участък от тялото, размачкването подобрява храненето на тъканите и отстраняване на продуктите от тяхното разпадане, повишава тонуса и заздравява мускулите, подпомага регенеративните процеси. Затова размачкването е прието да се разглежда като пасивна тренировка за мускулните влакна.

4. Вибрация -душът се отдалечава от тялото, ъгълът на наклон на струята е 45 градуса (или 90 градуса за да се получи по-добър ефект), извършват се колебателни движения (във вертикална или хоризонтална посока). Вибрация се нарича такъв похват на масажа, с помощта на който в масажираните тъкани възникват колебателни движения с различна скорост и амплитуда. Вибрацията може да бъде непрекъсната или прекъсната. Прекъснатата вибрация се изпълнява с неритмично въздействие, душът за известно време се отклонява от тялото. Силната вибрация, както и поглаждането, води до понижаване на нервната възбудимост и може да се използва за подобряване на съня (особено при въздействие върху шийната област на гърба). Под влияние на вибрацията се понижава възбудимостта на нервно-мускулния апарат на сърцето, а също така тонуса на съдовете, за сметка на което се намалява артериалното налягане. Вибрационният масаж в областта на кръста оказва стимулиращо действие върху функциите на кората на надбъбречните жлези.
Похватите поглаждане, размачкване и вибрациите могат да се използват и за подводен масаж във вана.

Като критерий за успешно проведена процедура се смята получаването на съдова реакция.

„Същността на съдовата реакция на организма на водолечебните процедури не е в самата реакция – зачервяване на кожата, а в общата реакция на организма. Обективно реакцията се отразява с розово-зачервената кожа, топла и даже гореща дори и на пипане. Субективно човек при добра реакция преживява чувство на свежест, бодрост, особена лекота в тялото, чувство на приятна топлина, има добро настроение” (Мугдусиев И. П. ”Водолечение”).

ВНИМАНИЕ! Не се допуска провеждане на процедури до появата на признаци на умора и дискомфорт.

Продължителността на обработване и количеството на сеансите се определят от самочувствието на пациента.

Базови правила за използване на хидромасажа.

1. Температурата на водата не трябва да превишава 38-39 градуса. В някои случаи е възможно повишаване на температурата, ако се чувства облекчаване на болката при по-висока температура.

2. Времето на процедурата на хидромасажа за нетренираните хора не трябва да превишава 20 минути. Първите процедури не трябва да продължават повече от 10-15 минути.

3. Отначало се масажират крайниците (ръцете и краката), а след това тялото. Ръцете и краката се масажират от пръстите към тялото с кръгови движения. Коремът с кръгови движения по часовниковата стрелка. Гърбът с всички възможни похвати. При хронична венозна недостатъчност описаната последователност на масажа трябва строго да се спазва. Във всички други случаи са възможни индивидуални вариации.

4. След терапевтичната процедура е задължително да се почине поне 5-10 минути, желателно е и повече.

Рефлекторният масаж с умерена интензивност продължава до появата на зачервяване и на топлина. Трябва да се отчита, че устойчивата топлина в масажираната област може да се появи по-късно от зачервяването на кожата.

Вид на кожното оцветяване след рефлекторния хидромасаж.

Нормалната (адекватна) вегетативна реакция се характеризира с равномерен розов цвят на дермата след масаж.
Упоритото отсъствие на зачервяване често съответства на блокирани междупрешленни сегменти.
При нарушен венозен отток кожата придобива цианотичен (вишнево-сив) оттенък. В този случай е препоръчителен общия хидромасаж, подобряващ кръвоснабдяването и венозния отток.

„Мраморен”оттенък на кожата се наблюдава при дистония на съдовете, което свидетелства за необходимост от използване на общия масаж насочен към подобряване на кръвообращението в дадената област.
При масажиране на част от кожата, където има целулит, някои участъци на практика не почервеняват. Целта на антицелулитния масаж е точно тази, да се възстанови кръвообращението в тези зони.

Душът “Хидриатика” е прекрасен начин да подарите на себе си и на тялото си повече внимание.

Масажът като лечебно средство е съществувал и при древните народи. За щастие, сега древното изкуство се възстановява, масажът и неговата главна съставна част-лечебен масаж с вода, който прави кожата гладка и еластична, ставите млади, мускулите здрави, подобрява кръвообращението и обмяната на веществата, помага да отпуснем напрегнатите мускули и да свалим умората, възвръща се добрият сън и много помага при отслабването.

Масаж на гърба. Сваля напрежението, умората, стимулира кръвообращението. Движете душа Хидриатика (най-силната струя -тя трябва да размачка напрегнатите мускули), започвайки от кръста, нагоре до раменете първо от дясната страна, а после от лявата. Преминете със струята на водата по гръбначния стълб – първо отдясно, след това от ляво. повтаряйте тази процедура до появата на приятно чувство на отпускане.

Масаж на корема. Задължителен е за да имате красив и стегнат корем и за нормализация на стомашно-чревния тракт. Особено е полезен в комплексната програма за отслабване – за възстановяване на гладката и еластична кожа. Движенията с душа са задължително по часовниковата стрелка. Започвате процедурата с не много силна струя вода. Разстоянието от изходните отвори до кожата – по-малко от 50 см като начало. Тогава струята няма да има силно дразнещо въздействие. След това увеличавайте разстоянието до 70-80 см. ВНИМАНИЕ! Има противопоказания: бременност и камъни в жлъчката.

Масаж на „паласките”. Необходим е за „намирането „ на талията. Особено е препоръчителен за тези, които се занимават със спорт или танци, защото при тях е възможно да се появят „дръжки”, които опасват талията и я правят не много красива. Тук можете да не жалите тялото си -с дълги кръгови движения, може и със задържане, да въздействате на тази област. Тя, всъщност е най-благодарната област – „плисетата“ и уплътняванията по талията отстрани изчезват бързо.

Масаж на седалището. Можете да го масажирате както искате. Основното – е дълго, за да се получи красиво и стегнато. При бременност тази област може да се масажира, без да се навлиза в областта на кръста. Кожата на дупето задължително трябва да стане червена и да „гори” за да има бърз резултат.

Масаж на вътрешната част на бедрата. Най-болезненият, защото там най-често е базиран целулита, дори и да е невидим външно. Няма да можете дълго да масажирате тази област. Но тук са необходими само широки кръгови движения и по-слаб напор на водата, като начало. Също доста благодарна област.

Масаж на външната част на бедрата. В тази област болката е по-малка, но кръговите масажиращи движения трябва да се стараете да ги правите отдолу нагоре – по хода на кръвта във вените. По този начин се предпазвате от проблеми с венозния отток на кръвта. Най-добре е да се прави седейки, за да може кракът леко да се повдигне.

Масаж на прасците. Само отдолу нагоре. При отоци на изморените крака може да се прави по отделно и да се използва контрастна вода. Дори специалистите признават, че най-доброто лечение и превъзходна профилактика на варикозата – е масаж със стегнати струи вода.

Масаж на гърдите. Колкото и да е странно, ежедневният лек (най-слабия напор!) масаж на гърдите предпазва от възпалителни явления в гръдната тъкан. Струите трябва да бъдат леко пробождащи и да бият нагоре, като че ли повдигат гърдите. С помощта на водния масаж е много лесно да се отървете от лактостазата по време на кърмене. За стимулация на мускулите, поддържащи гърдите, правете ежедневно по 10 кръгови движения по часовниковата стрелка и десет обратно на часовниковата стрелка на всяка гърда.

Масаж на стъпалото. На стъпалата се намират много биологично активни точки, затова мъдрите китайци отделят на стъпалата огромно внимание – съгласно тяхното учение, въздействайки на стъпалото – въздействаме на целия организъм. Масажът е много полезен за тези, на които много им се изморяват краката. Тази зона можете да масажирате както си поискате!

Масаж на китките на ръцете. Изключително подмладяващо действие –по-добро от всички кремове. Но в тази зона е желателно да се използва температурен контраст. Също може да масажирате така както ви е приятно.

Масаж на горната част на ръцете. Кожата в тази област при отсъствие на адекватно физическо натоварване бързо става отпусната и некрасива. Затова е необходимо подобряване на кръвоснабдяването в тази област с помощта на масажа. Но тези места са капризни: с помощта само на масаж вие няма да можете да направите красиви пропорции, както на паласките или на вътрешната част на бедрата. Ще трябва да добавите и упражнения с натоварване. Предварително подгответе мускулите за натоварване-преди да изпълнявате комплекса от упражнения трябва да загреете тази област с хидромасаж, тогава видимият резултат ще дойде по-бързо.

Масаж на шията. Известно е, че възрастта на мъжете и жените най-много се издава от шията. Удивително, но факт – с помощта на силен хидромасаж на тази област вие не само ще направите кожата си млада и стегната, но и бързо ще се освободите от втората брадичка. Трябва само да водите струята на водата отдолу нагоре, все едно повдигате брадичката си.

ВНИМАНИЕ! Противопоказания: сложни заболявания на щитовидната жлеза-задължително се консултирайте с лекар и не подлагайте областта около ушите си на особено силни струи вода – там се намират големи лимфни възли, и тези места биват крайно болезнени, често въздействие върху тази зона не е желателно.

Въздействие на лактите и коленете. След седмица хидромасаж вие ще забележите, че вроговената кожа на лактите се е превърнала в нежна бебешка кожа. На нали и лактите издават възрастта, ние не ги забелязваме, но за околните те са видими. В тези области се намират „точките на дълголетие”. Освен това, хидромасажът в тези области предизвиква изработване на ендорфини-хормоните на щастието.

Масаж на шийната зона. Полезен е във всички възможни отношения. Вие размачквате схванатия си врат, рамене, горната част на гърба…възстановява се кръвообращението, и вие чувствате приятно отпускане, успокояване …Но! Ако имате проблеми с гърба, ставите на ръцете, вертебро-базиларна недостатъчност, то първите сеанси от хидромасажът ще бъдат болезнени, при условие, че вие ще отделяте на тази зона не повече от 2-3 минути. В тази област няма никакви и не може да има някакви противопоказания за масаж, затова не се бойте от болката – тя е за добро и продължавайте постепенно да увеличавате продължителността на масажа в тази област. Няма да са минали и две седмици, болката ще се замени с необикновено удоволствие. Дори и заради това удоволствие си струва да имаш „Душът Хидриатика”. Това – е още по-изискано преживяване, отколкото това при лактите и коленете.

Масаж на лицето против бръчки. Да си направите сами масаж на лицето с пръсти е много сложно-голям е рискът от неправилно разпределяне на усилията по масажните линии. Но масажът със струя вода не притежава такъв риск. Трябва само да се насочват струите отдолу нагоре, като че ли повдигате кожата, действайки против силите на гравитацията. Единственото предупреждение е, ако имате суха кожа на лицето, на първо време ще е необходимо да използвате крем, защото кожата след масажа става суха. Това трае около 2. 3 седмици, след което тя ще стане нормална. Работата е в това, че всички водни процедури нормализират хормоналният статус на организма. Но и като всяка физиотерапевтична процедура, тя отначало усилва проблема. Не забравяйте да правите прекъсвания в масажа на лицето. 10 дена масаж – 5 дена почивка. По този начин вие по-бързо ще получите желаният резултат.

Масаж на скалпа (косата). Масажът увеличава кръвообращението, и, съответно храненето на фоликулите на космите, нормализира се дейността на мастните жлези. Във фризьорските салони в Индия крави лижат главите на оплешивяващите мъже – и ето косата започва да расте отново. Вие искате да си пуснете дълга коса, но уви косъма се цепи? Само мощният хидромасаж ще ви помогне в този случай – ще изненадате своя фризьор. Ако в момента нямате топла вода, вие лесно ще можете да си измиете косата със студена вода и даже няма да почувствате студа, ако направите най-мощния напор на водата.

ВНИМАНИЕ! При излизането от душа вие трябва да сте придобили приятен цвят на прасенце – нежно-розово. Допустимо е да се докарвате да по-ярки оттенъци след 5-10 процедури. Получаването на червен оттенък на кожата е задължително, защото именно това медиците наричат съдова реакция., към която се стремим при провеждането на всякакви водотерапии. Но разбира се ако имате някакви проблеми с кръвообращението, имате поставена диагноза остеохондроза, вегето-съдова дистония, вие може да не достигнете до изразена съдова реакция до няколко месеца. Ако при вас е разцъфнал целулита, то вие ще можете бързо да откриете точните му места – просто преминете със струята върху предполагаемите области. Там, където го има, кожата няма да става бързо розова – отделете повече внимание на тези зони. вашата задача в близко бъдеще – е да възстановите кръвообращението в поразените области. За тове още ще ви е необходимо да експериментирате с температурата на водата. ”Душът Хидриатика” има още едно приятно предимство-вие няма да чувствате студа, тъй като високия напор компенсира температурното въздействие. Разбира се, кожата и тялото ще реагират на студената вода „правилно”, то ест целебно, но и за вас процедурата ще бъде „правилна”, то ест комфортна. Индивидуално подбирайте за себе си температурата на водата, при която вие ще получавате максимално удоволствие от процедурата, а тялото ще розовее.

ДВЕ ПРАВИЛА НА АВИЦЕНА
ЗА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ОТСЛАБНАТ С ПОМОЩТТА НА ХИДРОМАСАЖА

Правило 1. Не поемайте храна до един час преди хидромасажа и един час след него.

В „Канона” създаден през 1 век от н. е. Абу Али Ибн Синой (Авицена) сред другите лечебни средства споменава и за водата, като средство за запазване на здравето. Ето едно от неговите наблюдения. ”Банята понякога се приема на гладно и на почти празен стомах, и тогава тя силно вталява тялото, но когато се ползва скоро след хранене, то тя уголемява тялото.

” Т. е., ако вие плътно сте си подложили в стомаха с храна, преди баня или хидромасажна процедура, то можете да бъдете уверени, че от храната вашия организъм ще извлече максимум хранителни вещества и с това ще увеличи количеството на мазнините, които вие ще изразходвате по време на процедурите.

По този начин, отчитайки два фактора: водните процедури и времето за приемане на храна, вие ще можете да регулирате своето тегло по-ефективно, отколкото с помощта на отравящите ви вещества, които се съдържат в „отслабващите „ чайове и таблетки.

Правило 2. За отслабване масажът е не по-малко от 15-20 минути.

Авицена е разграничавал следните видове масажи:
1. Силен – укрепващ тялото;
2. Слаб – отпускащ тялото;
3. Продължителен – подпомагащ отслабването;
4. Умерен – подпомагащ „процъфтяването на тялото”.

РОЛЯТА НА КОЖАТА В ОРГАНИЗМА НА ЧОВЕК

Кожата се явява наистина уникален орган. Тя е образувана от същата ембрионална тъкан, от която е образуван и мозъкът. Това определя много структурни и функционални прилики между мозъка и кожата. Всичко, което е целебно за кожата е целесъобразно за мозъка.
Кожата е не само най-големия орган, но тя взаимодейства с всички останали органи. Въздействайки върху кожата, може по рефлекторен път да се възстановява дейността на всички органи и системи в организма.
Кожата е уникална още с това, че се вижда. И по външния й вид може да се съди за здравето или за болестите в организма. Тя се явява „визитна картичка” на нашата възраст.
Кожата позволява да се води диалог с тялото. И вие бързо ще го забележите. Ако имате сериозно хронично заболяване, то реагирайки на честото хидромасажно въздействие, кожата ще ви отговори и даже ще ви покаже проекцията на болния орган върху определен участък от нея. Не трябва да се плашите и още повече да спирате ежедневните ходромасажни процедури, ако сте забелязали появилия се малък обрив, болезнени усещания в някои от участъците на кожата. Вие трябва само леко да намалите интензивността на процедурите по време на дадения курс.
Продължителността на един курс от хидромасажни процедури с „Душа Хидриатика” – е 10 дена. Задължително правете паузи от 5-7 дни. По време на паузите вие можете да продължавате обичайните хигиенни процедури с помощта на „Душа Хидриатика”, но или сменете цедката (от 19 на 61 отвора), или значително намалете напора на водата, намалявайки налягането на струите върху кожата.
ВНИМАНИЕ! Ако ви се е появил така наречени „обрив”, определени зони от кожата изглеждат раздразнени, покрити са с точки, не се плашете. Нищо страшно не е станало. Просто на Вашия организъм му трябва време за структурни промени. Вие можете да не спирате сеансите на хидромасажът с душът Хидриатика. Но можете и да ги спрете и да направите прекъсване за 10-15 дни. Ориентирайте се по самочувствието си.
Разбира се, всяка жена иска кожата й да бъде гладка и еластична, без да е повяхнала, отпусната и увиснала. Как да го постигнем? И въобще защо кожата губи своята форма и добива такова плачевно състояние?
Ето още един разпространен стереотип: ”Основните причини за лошото състояние на кожата са две: неправилно хранене и екологията. ”
В наши дни гражданите по-голямата част от времето си прекарват в помещения с изкуствен микро климат. В такива условия те се намират на работа, и в къщи, и по време на почивките си. Става като че ли частична изолация от естествената климатична среда, което води до понижаване на съвършено различните физиологични приспособителни реакции, остлбват връзките между външната и вътрешната среда на организма. Цената на тази самоизолация от природата – е намаляване на имунитета, устойчивостта към простудните заболявания, по чест преход от обичайното заболяване към хроничното, трудно поддаващи се на лечение.

Не излишно да се напомни мнението на климатолога В. Н. Дмитриев за тази ситуация: ”Трябва да се броят не часовете, прекарани на свеж въздух, а обратно, часовете прекарани в стаите, и да се смятат за изгубено време или даже повече – време, носещо зло вместо добро. ”

Вътрешната среда на нашия организъм е ограничена от обкръжаващата ни среда с кожа и с лигавици. Именно те са първото препятствие по пътя на проникването на инфекцията. Това е механична бариера. В епителната тъкан клетките много здраво са свързани по между си с междуклетъчни контакти. Това препятствие е трудно да бъде преодоляно.

В кожата има мастни и потни жлези. В потта се съдържат млечна и мастна киселина. Те понижават рH на кожата, окисляват я, създават среда, „непоносима” за болестотворните микроорганизми. Спират размножаването на микробите -водородния прекис, амоняка, уреята, жлъчните пигменти, съдържащи се в потта.

Съвкупността от микроорганизмите, които се заселват върху кожата и лигавиците на здравия човек, са нормалната микро флора. Тези микроби са в състояние да се противопоставят на защитните механизми на самия организъм, но не са способни да проникнат в тъканите (изключения има само в случаите, когато устойчивостта към тях е намалена).

Използваните за ежедневна хигиена разнообразни гелове и други средства за почистване на кожата водят до нарушаване на химическия баланс в кожата. Появяват се неприятни дразнения, понякога и сърбеж. Още един мит е произхода на кожните дразнения да се преписват на хлора съдържащ се във водата. За да се убедим, че хлорът не влияе на появата на кожните симптоми, направете следния експеримент. Мийте се в продължение на седмица с Душът Хидриатика без никакви химични средства, дори и сапун. Вие ще се убедите, в това, че причина за появата на дразненията е сапуна и пр…, а съвсем не е качеството на водата, както ни убеждават. Разбираемо е, че с помощта на обикновения душ, да постигнем усещане за чистота и действително да се измием навсякъде е трудно. Но с половин милиметровите пробождащи струи на „Душа Хидриатика” имат не само мощно масажно действие, но и силно механично – почистващо.

Знаете ли, че кожата е най-големия имунен орган?
Масажиращото въздействие върху кожата, при това с вода, при това и в съчетание с високо ниво на отрицателна йонизация на въздуха, води до укрепване на имунната защита на човека. Имунитет се нарича способността на имунната система за отхвърляне на чуждите тела. защитата на организма се осъществява с помощта на две системи-неспецифичен (вроден, естествен) и специфичен (придобит) имунитет.

Тези две системи могат да се разглеждат и като два стадия на един процес за защита на организма. Анатомично погледната имунната система изглежда разединена. Нейните органи и клетки са разсеяни по цялото тяло, макар, че всъщност те са свързани в единна система чрез кръвоносните и лимфните съдове. Заради това възстановяването на нормалната работа на кръвоносната и лимфната система води до засилване на съпротивителните сили на организма към инфекции и „не заклещване” на хроничните заболявания.
Именно поради това, неспецифичният имунитет е отговорен за формирането и унищожаването на раковите (туморни) клетки. забраната на лекарите да се използват даже елементарни физиотерапевтични процедури в тези случаи с нищо не са обосновани. Още в монографиите на В. Т. Олифиренко внимателно е показано, че водолечебните процедури подобряват състоянието на болните от злокачествени новообразувания. А Л. З. Тел показва вече пряката полза от всички процедури, подобряващи кръвообращението и трениращи адаптивните функции.
Въздействието на игленият душ (среден напор на водата) нормализира всички основни функции на кожата: изчиства я, абсорбира излишната кожна мазнина, премахва от повърхността на кожата мъртвите клетки, освобождава порите от мастния секрет.
Хидромасажът на окосмената част на главата е ефективен при себорея, за укрепване на корените на косата при ранно оплешивяване или при засилено падане на косата. В резултата косата придобива здрав блясък и престава да „цъфти”, а вие придобивате самочувствие в това, че върху косата ви не остава шампуан – толкова добре се измива косата.
Хидромасажът с редуване на струите по температура – е ефективно средство за лечение на ставите. Той облекчава ревматичните, мускулните и ставните болки, помага при артрит и ревматизъм, а също така е ефекгивен при ствана форма на псориазис-псориатичен артрит.

Душът Хидриатика – във въпроси и отговори

1. Защо при мен не възниква съдова реакция?
Използвам душа. всичко е добре и всичко ми харесва. Кажете ми, каква е оптималната температура на водата? В инструкцията пишете, че трябва да се излиза от душа с розов цвят на кожата. Аз такъв цвят постигам само при студена вода и при най-силен напор на водата. Освен това ме интересува, може ли да се взема най-студен душ при наличие на варикозна мрежа на краката?
ОТГОВОР: Вие сигурно имате хронична умора. За да се събудят към живот капилярите трябват силни въздействия. Душът Хидриатика затова е необходим, за да тренира капилярите.
Най-оптималната температура на водата е тази, при която се чувствате най-добре.
Важно е да предизвиквате съдова реакция.
Съществуват няколко фази на реакции при въздействие със студена вода:
Фаза на първично охлаждане. Получават се спазми на повърхностните съдове и разширяване на съдовете и капилярите в дълбочина, при което настъпва отлив на кръв от кожата към вътрешните органи. намалява ритъма на сърдечната дейност, дишането става по-рядко и по-дълбоко, повишава се кръвното налягане.
Фаза на хипертермия. Появява се усещане за топлина, кожата порозовява от прилива на кръвта. Организмът се опитва да запази топлината и да се приспособи. Артериалното налягане се понижава, човек се чувства доволен от тялото си и от живота.
Фаза на вторично втрисане. Появява се в следствие на изтощаване на механизма за терморегулация. настъпва стесняване на съдовете върху кожата, възниква цианоза на кожата и човек се чувства изморен и разбит.
Студеният душ трябва да се използва до момента на появата на приятни усещания и порозовяване на тялото. Не бива да се достига фазата на вторичното втрисане.
Студеният душ при варикозна мрежа е разрешен.

2. За необходимостта да се увеличи количеството на водата, която пием при курс на хидромасаж.
ВЪПРОС: Използвам душа вече от известно врече и съм много доволна. Подобри се състоянието на кожата ми (изчезва целулита и ситните бръчки), гърба ме боли по-малко. Правя си ежедневен масаж сутрин и вечер с приставката с 19 отвора, а лицето и шията си масажирам с приставката с 61 отвора. Всичко е много добре, но забелязвам, че започнаха да ми изтръпват крайниците. Аз се занимавам редовно със спорт, ходя на сауна, понякога и на баня. По-рано токива усещания не съм имала. Кажете ми можеби нещо не правя както трябва. Аз съм на 31 години, не вземам медикаменти, имам проблеми с теглото.
ОТГОВОР: Вие трябва да пиете през деня по 2-3 чаши чиста негазирана вода повече. Работата е в това, че за изкарването от организма на шлаките е необходима повече енергия и ВОДА Отделете особено внимание на масажа на шията и вратната област. Изтръпването ще премине след около седмица.

3. История за използването на душа Хидриатика при дете.
ВЪПРОС: Купих душа за подобряване на тонуса на мускулите на дъщеря си. В последно време тя започна бързо да се уморява, и лекарят ме посъветва да проведа масажен курс.
ОТГОВОР: За подобряване на мускулния тонус трябва да се използва приставката с 19 отвора. Отначало със слаб напор – хидромасажът все пак ще има иглен ефект. След това напорът постепенно трябва да се увеличава. Колкото и да е странно, но подводния масаж ще бъде по-ефективен. Създайте комфортна температура във ваната за детето си и започнете масажа от стъпалата като сенасочвата нагоре по краката, извършвайки кръгови движения. Използвайте вибрацията, създавайки нещо като джакузи – душът го позволява. Задължително масажирайте областта на гръбначния стълб. Ако правите масажа вечер, завършвайте процедурата с масаж на вратната област. Ако го правите сутрин – лумбалната област.
За подобряване на съня при вечерните процедури, оставете душът да работи в затворена баня около 15 минути-по този начин вие ще подобрите качествения състав на въздуха.
ВЪПРОС: При дъщеря ми на крайниците имаше не долекувани прояви на диатеза, които вече едва се забелязват като почервеняване. Сутринта реших да проверя, как дъщеря ми ще въприеме процедурите с душа. Сложих приставката с 61 отвора и със слаб напор на водата с кръгови движения отдолу нагоре започнах да я масажирам. На нея й хареса. Но по обяд целите й крака станаха червени и кожата на места стана много суха, т. е. диатезата се засили. Може ли това да е от душа? има ли начин да се излекува този обрив?
ОТГОВОР: да кожните прояви се засилват. Освен това те се появяват, даже ако човек никога не ги е имал. вие не трябва да се притеснявате от засилването на тези прояви, напротив, това е обнадеждаващ резултат. Продължавайте процедурите. Само, че след подводните процедури преминете на приставката с 19 отвора, която образува водна прах, и, не насочвайте струята върху кожата, обработвайте проблемните зони с „ водния облак” от прах. Този прах съдържа отрицателни йони, притежава бактерицидно и увлажняващо действие.
ВЪПРОС: Обривите почти минаха, след душа аз ги обработвам с мляко на Д-Р Нона, състоянието на кожата се подобри като цяло. тонусът малко се покачи.. При дъщеря ми алергията се появи странно-не от бузите, като при повечет одеца, а от краката, между средния и четвъртия пръст.
ОТГОВОР: Възможно е дъщеря ви да има проблем в шийната зона на гръбначния стълб. Тя трябва да се масажира, но не веднага, а отначало масажирайте областта около нея, а след това и шията.
Редувайте масажа с приставката с 61 отвора и 19 отвора. С 19 отвора само напора трябва да е по-слаб. Приставката с по-малкото отвора дава друг масажен ефект. редуването само ще засили ползата от хидромасажа.

4. Методика на рефлекторния хидромасаж при гинекологични проблеми.
ВЪПРОС: Искам да разбера, как душът помога при гинекологични заболявания и при заболявания на щитовидната жлеза?
ОТГОВОР: Процедурата се започва с насочен поток от топла вода върху пубиса и областта на корема по-ниско от пъпа, предвижвайки потока с кръгови движения по часовника, обработвайки тази зона. По-нататък обработваме вътрешните повърхности на краката и пренасочваме потока към обработка на опашната кост и седалището. Със същият топъл поток обработваме лумбалната област. Завършваме процедурата с 10-15 секундна обработка с поток от студена вода над пубиса. Продължението на лечението не спира дори и при цикъл. Само, че трябва да се започва с обработка на краката и да се завършва на долната част на корема, въздействайки с топъл поток от вода. Интензивността малко трябва да се намали. Вечерните процедури трябва да завършват със задължителен масаж на вратната зона.
А също така е полезен и масажът на лицето.
При заболяване на щитовидната жлеза не насочвайте струята върху шията под ъгъл 90 градуса, задължително ги накланяйте за да преминават по допирателната. Отделете особено внимание на хидромасажа на епигастралната област (горната част на корема).

5. Как правилно да се прави хидромасаж при „съдови проблеми”?
ВЪПРОС: Ползвам го от три дни с приставката с 61 отвора. Мъжът ми го харесва и при него всичко е добре, но аз имам ХХХ ВСД. След душа получавам сърцебиене и напрежението отива в краката. Водата, която използвам първоначално е топла а след това прохладна. По време на вземането на душ усещам напора на водата, то не и иглички. може би нещо не правя както трябва?
ОТГОВОР: Ако вие звемате душ сутрин, то схемата за избор на водата е-топла, а след това хладка. Сутрин вие масажирате цялото тяло и завършвата с лумбалната област и краката (ако се борите с целулита). Може да имате някакво превъзбуждане.
Вечерта всичко е по друг начин. водата трябва да е само топла или отначало хладка, а после завършвате задължително с топла. След масаж на цялото тяло завършващия етап – масаж на вратната зона на гърба до усещане на приятна умора. Най-добре е след тази процедура да си починете поне 30-40 минути.
По този начин вие ще си осигурите принудителна съдова гимнастика, без да чакате организма сам да предизвиква „съдови бури”.
А за усещането ви за напор без иглички не е важно. Трябва тялото ви да придобие красив розов цвят и при това равномерен. местата в които кожата придобива „мраморен” оттенък, където се появява лилаво почервеняване или кожата остава бледа – това са диагностични места. В тази част на кожата е представен определен орган, неслучайно казват, че кожата е „периферния мозък”.
Тези места трябва да се масажират внимателно, постепенно да се увеличава интензивността. По принцип нищо страшно няма да се случи, ако ги масажирате като другите области. Но в този случай започвайки с малки дози ефективността е по-голяма, колкото ида е странно.
Пробождащ ефект има само приставката с 19 отвора. Също така създава висок йонизационен фон – след 10 минутна работа осигурява 12000 отрицателни йона на куб. сантиметър. Пробвайте отначало тази приставка да поработи в банята, а след това я сменете и продължете масажа с 61 отвора. Именно тя прилича на душа на Шарко, защото създава усещане за налягане върху кожата.

6. Как да правим масаж при шийна остеохондроза?

Принципите на масаж при шийна остеохондроза:
1. Кръгови движения.
2. Хидромасажът трябва да се провежда до изразено почервеняване на кожата и максимално размачкване на мускулите.
3. Хидромасажът трябва да носи изключително приятно усещане – затова подбирайте температурата на водата спрямо вашите усещания.
4. В случай на шийна остеохондроза след масажа е задължителна почивката в легнало състояние, слушайки спокойна музика за да се предизвика хармония между тялото и душата.
Ако вие имате отдавна остеохондроза, изразително пачервеняване на кожата може и да нямате. За начало в този случай използвайте контрастни процедури, при това че душът Хидриатика, благодарение на енергичното въздействие на водата, прави контраста не толкова дискомфортен.

7. Да масажираме ли със силни струи гръбначния стълб?

ВЪПРОС: При остеохондроза може ли да се масажира целия гръбначен стълб или само отляво и отдясно? Може ли да се разместят прешлени от силната струя вода?
ОТГОВОР: От книгата на В. П. Зотова „Спортен масаж”. Става въпрос за хидромасаж при спортни травми.
Масажа се препоръчва да се провежда във вана при температура на водата 36-37 градуса.
Използвани термини:
1. Повърхностно поглаждане – малък ъгъл на въздействие на струята.
2. Нежно размачкване – ъгълът е по-голям.
3. Дълбоко размачкване – ъгълът е 90 градуса.
4. Вибрация – ръката извършва люлеещи движения отдолу-нагоре (във вертикална равнина) или отдясно-наляво (в хоризонтална равнина).
„При деформираща спондилоза, остеохондроза на гръбначния стълб в началото се изпълнява поглаждане на мускулите на гърба, областта на таза и бедрата, след което увеличаващо се по интензивност размачкване и вибрация. При масажа на гръбначния стълб особено внимание се отделя на прешлените: дълбоко разтриване в областта на гръбначния стълб и на съответните паравербални зони, интензивно разтриване и размачкване на дългите мускули на гърба, дълбоко поглаждане и разтриване на лумбалната област, гребените на ХХХХ кости, долните части на гръдния кош, тазобедрените стави и бедра. ”
Тази методика е създадена за подводен душ-масаж.
Само при сърдечно –съдовите заболявания се препоръчва първите процедури да се провеждат при по-малък напор и в малко по-хладка вода.

8. Ще помогне ли хидромасажът при стрии?

ВЪПРОС: След раждането ми останаха малки стрии на бедрата и на седалището. Какво да правя?
ОТГОВОР: Стриите – са хормонални нарушения. Този проблем възниква „отвътре” и с кремове от него не можете да се отървете. Всяко парче кожа върху тялото е свързана с някой орган (има таблица на зоните на Зхарина-Геда). В някой момент върху тези зони се появяват структурни промени – кожата се променя, „разтяга се” и разтоянията се запълват с колагенова тъкан, приличаща на онази, която се образува при белезите.
Надеждата на производителите на кремове в дадения случай е само в самомасажа в момента на нанасяне на крема. Ако жената е упорита, то тя ще втрива крема до „посиняване” и самото масажиращо действие ще помогне. Необходимо е да се увеличи кръвоснабдяването на поразените от стриите области и за това нищо по-добро от масажа не съществува. Освен това, масажът обективно е полезен и субективно е приятен. А положителните емоции, успокояването, сънливостта, възникващи след сеанса, благоприятно действат „отвътре”, препятсвайки образуването на нови огнища. Душът Хидриатика използват много спортисти, за които този проблем е също актуален и казват, че стриите изчезват доста бързо. Хидромасажът осигурява прилив на кръв към кожата, донасят хранителни вещества, които стартират процеса на възстановяване на кожното покритие.

9. Душът и децата.

ВЪПРОС: Как ще подейства душът при лесно възбудимо дете? Ще го успокои ли?
ОТГОВОР: Аз специално намерих във форума обсъждания на майки:
„Аз мия дъщеря си с душа – тя е на 4, 5 годинки, пищи като заклано прасе, страхува се от гъдела. Но масажът си е масаж, след това спи отлично! За децата мисля, че трябва да се използва приставката с повечето отвори. ”
Много от ползвателите се оплакват от силното пръскане, но именно то допринася за релаксиращия ефект, който е много важен за децата. Та нали въздухът в апартаментите, като правило, е сух и наситен с положетелни йони, образуващи се от работещата битова техника. Въздухът на големите градове, е пренаситен с вредни частици и съдържа само 80-100 йона на кубичен сантиметър, т. е. една десета от нормалния въздух. В австрийския курорт Бадгаштайн, известен със своите водопади, е регистрирано до 37 хиляди отрицателни йони на кубичен сантиметър. Вие можете просто да разпрашите водата във въздуха и да измиете детето с най-слабите струи.
Но, тъй като хидромасажният и топлинен ефект е достатъчно велик, вие трябва да си направите така наречената „курортна карта” за вашето дете, в която на първо време да записвате температурата на водата, продължитерността на процедурата и последващите психофизически състояния на вашето дете.
Обикновенният лекар може да ви каже, че при възбудимост на нервната система всякакви водолечебни процедури са противопоказни, но многото отзиви за релаксация от хидропроцедурите показват тяхната принципна грешка. Най-важното е да изберете необходимия температурен режим.

10. Може ли да се използва хидромасажът при тумори?

ВЪПРОС: От много години имам мастопатия, която не ме притеснява особено. Аз обичам да приемам горещ душ с последващо обливане с прохладен, което ме тонизира добре. Мога ли да използвам Душа Хидриатика при мастопатия, естествено без да масажирам гърдите?
ОТГОВОР: Всяка физиотерапия традиционните лекари се опитват да забранят, с обяснението, че при стимулация на целия организъм се стимулират и патологичните образувания. Тук има логика, но е странна и изобщо не е физиологична, а по-скоро е механистична.
Те казват, че засилването на кръвообръщението в резултат на топлинните процедури ще доведат до засилване на ръстта на туморните образувания. В същото време, онколозите примерно 30 години вече използват метода на лечение на тумори с хипертермия, при която зоната на тумора се подлага на въздействие с температура около 41-42 градуса, която също така е вредна за промените в клетката. За реализацията на тази методика се използват инфрачервени лъчи, пропуснати през воден филтър за да се избегне изгаряне. В резултат на високотемпературно въздействие в организма се образуват белтъци от топлинния шок – група белтъчини, участващи в биохимичните и физиологичните вътрешноклетъчни процеси. Те се закрепват към мембраната, попадат в междуклетъчната течност и предизвикват имунологична реакция. Избирателно активират клетките-убийци и Т-клетките на имунната система.
Лекуващите лекари в 99% отслучаите категорично забраняват водните и топлинните въздействия. Те са лицемери! Та нали в туморните образувания и без това има засилено кръвоснабдяване! И то за сметка на останалия организъм. Възстановяването на нормалното кръвоснабдяване в цялото тяло, пробождащите водни въздействия върху кожата (най-големия орган) стимулират собствения имунитет и „добре тонизират”.

11. За появата на „диагностични” петна и обриви.

ВЪПРОС: След използването на Душът Хидриатика при нас със сина ми се появиха петна по тялото. Петната са без сърбеж, не ни безпокоят, сухи са. От алергии ние не страдаме, нямаме хронични заболявания, от простуда се разболяваме 1 път на 2-3 години. Душът го използваме аз и синът ми, мъжът ми не ни поддържа. При него дъответно няма нищо такова. никакви навици не сме променяли, хранененто също и начина на живот. Можете ли да кажете, с какво е свързано това, как ще го обясните и как да се борим с петната?
ОТГОВОР: Всеки вътрешен орган на тялото има свое „представителство” върху кожата. Тези зони се наричат зони на Захарина –Геда. Ако въздействаме целенасочено в зоната на сърцето, например, то можем да влияеме на неговата работа. Когато сърцето боли, то върху кожата на определени места се появяват промени в чувствителността, обрив, лющене на кожата и пр.

Освен това рефлектологията смята, че човек не може да оздравее до тогава докато болестта не „излезе” през кожата. Задължително ми посочете местата на петната – на тази основа аз ще ви направя точна диагноза. Душът, като всеки физиотерапевтичен метод, отначало обостря бавно протичащото заболяване и чак след това довежда до оздравяване.
ВЪПРОС: При мен петна се появиха на хълбоците отдясно и отляво на нивото на предпоследните ребра, на лявата предраменна област (бицепса), на предната страна на лявото бедро. При сина ми също на бедрото има няколко петна. Нямаме излишно тегло, синът ми е спортист, аз като любител се занимавам с кънки, плуване бягане. Храним се здравословно. Не съм привърженик на консервираните храни 8Сладка, туршии, кетчуп, сосове и пр.), алкохол не използваме вече от години дори и по празници, торти и изобщо захар не консумираме вече 7. 8 години. Менюто ни включва:
-плодове, сухи плодове, горски плодове;
-зеленчуци, салати, растителни нерафинирани мазнини;
-ядки, тиквени семки, мед ХХХХХ
-ХХХХ кашкавал, домашен кефир от истинско домашно мляко и млечна гъба;
-квас от индийски морски ориз;
-билков чай (евкалипт, жълт кантарион, мента, лайка, коприва, липа, шипки, мащерка и глог);
-варени пълнозърнести храни;
-месо веднъж седмично.
Аз съм гладувала много пъти продължително, сега гладувам 1 ден в седмицата, прочиствала съм се от паразити и няколко пъти съм си прочиствала жлъчката. Миналата година си направих УЗД – нямам камъни, нито ХХХХХ на излазните пътища на жлъчката. Няма застояване на жлъчна течност, което се установява сутрин при наличие на киселини в устата.
ОТГОВОР: Търсете проблема в бъбреците!! Правете хидромасаж с прекъснати курсове: 10 дни масаж – 1 седмица почивка. През почивката просто намалявайте напора на водата и го използвайте като обикновен душ. По този начин ще увеличите ефективността на физиотерапевтичната процедура. Въпреки общоразпространеното мнение за вредата от животинските мазнини и меса, е необходимо да увеличите употребата им във вашето меню. Използвайте рефлекторния хидромасаж – увеличете времето на въздействие на вратната зона.

12. Душът Хидриатика и кърмещите жени.

ВЪПРОС: Прочетох всичко, което намерих за душа Хидриатика. Иска ми се да го пробвам, но имам няколко въпроса.
След бременността и раждането качих излишни килограми (повече от 20кг.). Много ми тежат. Целулитът е като допълнение. Кърмя детето си. Заради това не пия никакви биодобавки и лекарства, с помощта на които обещават да се отслабне, същото се отнася и за различните видове кремове е гелове (детето е алергично). Спортните домашни занимания не помагат, а за да ходя във фитнес зала не ми стига времето. Да спазвам строга диета не мога, защото кърмя. Но много искам да поправя себе си. Може ли душът Хидриатика да ми помогне и може ли да се използва от кърмачки, ако да, то как?
ОТГОВОР: Вие сте абсолютно права: кърменето на детето – е най-важното занятие на жената. През това време не могат да се спазват диети и даже тежките физически натоварвания са противопоказни. Всичко трябва да е с мярка.
Душът Хидриатика, най-напред въздейства върху кожата, подобрява отделителните функции. Използвайки душа Хидриатика, вие ще можете бързо и гарантирано да се освободите от излишните килограми и от отработените продукти на обмяната на веществата.

Душът Хидриатика подобрява функциите на кръвоснабдяването, а съответно и на храненето на тъканите. Целулитните места представляват „задръстени” острови, които се опитват да се увеличават и да запълват цялата мастна и съединителна тъкан. За да им се попречи кръвообращението в поразените участъци трябва да се подобри. А това душът Хидриатика го може най-добре. Вие само трябва да обработвате целулитните места до почервеняване, без да ви мързи.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!

Масажирайте гръбначния стълб, особено лумбалната област, тъй като ще стартирате рефлекторните взаимовръзки и отърваването от целулита ще стане по-бързо.

Хидромасажът премахва много добре ХХХХХ. Вие трябва да се потопите в топла вана и да правите подводен масаж на болезнените места. Това е по-сигурният метод, отколкото да правите ръчен масаж или да си правите компрес от извара.

При вас ще възникне само един проблем. Душът ще подобри лаксацията е ще бъде трудно да отбиете детето. Вероятно ще трябва да се откажете от хидромасажа месец преди да решите да отбиете детето. След това ще ви бъде по-лесно да издържате на физически натоварвания. Тялото ще бъде подготвено.

Ще постигнете ли значително намаляване на теглото само с душа?
Сигурно е, тъй като той нормализира хормоналния статус, подобрява липидната и въглеродна обмяна. В съчетание с грамотно подбрано хранене, вие ще можете да се предпазите от допълнително напълняване и ще обърнете процеса към отслабване.

Ще подобрите ли фигурата си?

Задължително – „килограмите” ще си тръгват от местата, които вие добре ще обработвате с водната струя. Бързо ще изчезнат натрупванията около талията, бричовете и гърба. Коремът можете да масажирате дълго, но само по часовниковата стрелка. Задължително масажирайте стъпалата и китките на ръцете. Неслучайно много хора наричат „работата”, с душът Хидриатика, върху тялото „извайване на фигурата”.

 

 

Как се разглобява, почиства и сглобява душ Хидриатика?

Клипът е направен по молба на наша клиентка, надяваме се да е полезен и за другите.

<iframe width=”640″ height=”480″ src=”//www.youtube.com/embed/JitjoGHjIn8″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>