Книгата на Фролов. 20. Плуването е по-вредно от бягането


Към главната страница КНИГАТА НА ФРОЛОВ

Ентусиазираните привърженици на спорта ме питат: „Вие против спорта ли сте?” Разбира се, че не. Бях заклет спортист, фанатичен волейболист и тичах повече от 30 години.

И сигурно щях да продължа да тичам, ако не се бях запознал с Ендогенното дишане. Убедих се, че новата техника е с класи над вече известните.

В такъв случай само неразумният би продължил да се самоунищожава.

Отново въпрос : ”Но без спорт мускулите провисват?”

Но моля Ви, занимавайте се с какъвто спорт желаете, само не спирайте ендогенното дишане. Докато го практикуване, защитата от стареене ви е осигурена.

Ако „захапвате“ въздух, значи са възможни щети.

По добре не се увличайте от спорта преди да преминете към Ендогенно дишане. Без спорт преходът се осъществява по-бързо.

В Подмосковието има клуб „Хармония”. Спомням си една случка след беседа. Ръководителят на клуба А.А.Серебренникова се обръща към колегите си: ”Помните ли какъв гръб имах? (бел.: има се предвид болестта „кифоза“ – изкривяване на гръбначните прешлени). Сега се изправи». Заклетата шейсетгодишна спортистка е изненадана от тази трансформация, но намира механично обяснение: докато дишам (бел.: ендогенно) седя с изправен гръб и така гръбнакът ми се изправи.

Не, въздействието на нашето дишане е от друго естество.

Енергетизираната кръв и силната имунна система разтварят кръвоносните съдове и капилярите, факторите на растежа, стимулирани от енергетиката, подпомагат възстановяването на старите и образуването на нови кръвоносни съдове.

По този начин, мускулите, разположени по дължината на гръбначния стълб, отново са се напълнили с кръв, мускулните клетки са заработили, тонусът на мускулите се е повишил, гърбът е започнал да се изправя. Физическите упражнения в подобен случай, са малко ефективни. Едва ли можем да принудим милиарди клетки да работят активно, ако натоварим стотици мускули с тежка работа.

Новото дишане осигурява рехабилитация на органите и тъканите, стимулирайки полезната работа на стотици трилиони клетки.

Основният закон на ендогенното дишане свързва енергетиката, обмена, имунитета и разрушителните процеси в тъканите.

Увеличаването на енергетиката, необходима за подобряването на обмена и повишаването на имунитета, усилва разрушителните процеси.

Но се оказва, че всяко лечение, разчитащо на сериозен успех, се реализира най-често чрез управление на клетъчната енергетика.

Известните средства на натуропатията – физически упражнения, закаляване, гладуване и т.н., преди всичко, повишават нивото на енергийните процеси. Следователно, заедно с ползата те причиняват и вреди на организма.

През пролетта на 1997 година известен журналист, желаейки да изясни моята позиция ме попита: „Знаете ли, че Н. М. Амосов сега провежда експеримент за подмладяване чрез физическо натоварване?„

Отговорих: ”Не си струва да завиждаме на уважавания академик, краят е ясен. Но по-добре още сега да му го съобщим”. Изминаха шест месеца и Николай Михайлович ни сподели за неуспеха си. Ето откъси от разказа му: ”За шестте месеца, които изминаха след тригодишни експерименти, рухна вярата ми във всемогъществото на спорта.

Сега отново трябва да мисля как да съхраня остатъците, които постигнах с толкова труд?… Ново уголемяване на сърцето и понижаване на функциите. Върнаха се пристъпите на стенокардия. Нещастната 1997 година започна с двустранна херния. Болеше. Исках да я оперирам. Хирурзите ме убеждаваха, че е от гирите. Простатата ми се увеличи. Задъхвам се при ходене в планината”.

Това, до което аз стигнах по пътя на логиката, анализирането на факти и експерименти, друг човек намери сред материалите на застрахователните изследвания.

Дипак Чопра, доктор по медицина от САЩ, доказва, че най-добър шанс за дълголетие имат хората с доста скромна физическа активност.

Например тези, които дневно ходят пеш по 30 минути. В новите изследвания на английските учени (1998) даже бягането в „лек тръст“ се квалифицира като увреждащо натоварване. Цитираните наблюдения напълно съответстват на духа и логиката на теорията на Ендогенното дишане.

Прекомерните физически натоварвания стимулират разрушаването на тъканите и стареенето. Вредите върху организма могат да се оценяват по пулса. Колкото по-висок е той, толкова по-опасно е натоварването.

Но сред физическите упражнения има и такива, които са най-опасни. Става въпрос за плуването.

Бидейки поклонник на този важен спорт, аз дълбоко скърбя. Но истината ми е по-скъпа.

Плуването е най-вредният вид от всички физически упражнения. Разбира се, изход има. Проблемът е много по-малък, ако плувате по гръб.

Защо изведнъж намразих плуването?

Не, много ми се иска да се потопя в чистите и топли води на истинското море. Но ще плувам вече съвсем по друг начин.

Ако плувам кроул или бруст традиционно, т.е. с потопена във водата глава и издишвайки във водата, налягането в белите дробове се повишава повече от 100 мм воден стълб. Ако се плува по този начин в добър темп, се създават условия за поражения върху кръвния поток и сърцето.

Желаещите да имат полезен ефект от плуването трябва да усвояват Ендогенното дишане.

Но се препоръчва плуване по гръб, а ако е по корем – трябва да е с минимално потапяне на главата във водата. И разбира, се при това не бива да се излиза от режима на Ендогенното дишане.

Информацията за вредното въздействие на плуването трябва да е интересна за треньорите. Тренировките „по гръб” трябва да са особени.