Елдата в помощ на здравето. Незаменима при диабет.


Семинари-обучение

ЕЛДАТА Е ПОЛЕЗНА, но знаете ли че…?

Руснаците много обичат да закусват с каши…

Отдавна е известно, че в кашите има много витамини от групата В, никотинова киселина, магний, калций, цинк, селен… Съдържат много фибри и това е страхотно – предпазват от запек. Съдържанието на белтък е в средни нива с изключение на елдата (от руски из.: гречката).

В кашата от елда има идеалната комбинация от незаменими аминокиселини.

Но най-много от всичко в тези каши има нишесте и това е истинска ахилесова пета на всички каши – казва Александър Милър, лекар-диетолог, кандидат на медицинските науки. – Всички те се състоят 70-85% от това вещество, което в храносмилателната система се превръща в сладка глюкоза, тя почти цялата се абсорбира в кръвта.

И колкото по-лесно се освобождава глюкозата от продукта, толкова по-бързо тя се усвоява и толкова по-вреден е продукта: той повишава повече кръвната захар и спомага за образуването на мазнини. В резултат, това води до затлъстяване и захарен диабет.

От гледна точка на гликемичния индекс на кашите дори най-добрите от тях (от елда, овес и орис от дълго зърно) са на границата между полезните и умерени продукти.

И това значи, че не бива да преяждаме с тях.

… В тази връзка винаги ме е учудвала почти поголовната любов на диабетиците към кашата от елда – продължава Алекандър Милър. – Те свято вярват в ползата от нея за лечение на своята болест и много от тях преяждат с нея. И това, при положение, че нямаше никакви научни данни за ползата на елдата при диабет.

Но, както на скоро изясниха канадски учени от университета в Манитоб, в тази страст към елдата има зрънце истина.

Елдата се е оказала подобно на щит и меч в един флакон.

Да, в нея има много нишесте, което повишава кръвната захар, но от друга страна, в нея са открили вещество със сложното название хиро-инозитол, което намалява кръвната захар. При опита то е намалило почти с 20% кръвната захар на плъхове с диабет.

Наистина, за сега канадските учени не са готови да дадат отговор на въпроса: „Колко каша трябва да се изяде?“, за да заработи хиро-инозитола у човек. Не е изключено, че ще го отделят във вид на екстракт и ще се прилага в по-високи дози, отколкото е в елдата. На тези въпроси още няма отговор, но във всеки случай за диабетиците от всички каши най-оптимална е кашата от елда и може би овесената.

В овесената каша няма лекарства против диабет, но в нея има най-малко нишесте в сравнение с другите каши…

.. А най-любимата каша от грис е най-вредна…

източник: Аргументы и факты