Варикозна болест на вените. ТДИ-01 ще ви помогне да я забравите!


Варикозната болест на вените – е много сериозно заболяване.

Достатъчно е да кажем, че тя поразява кръвоносните съдове, притежаващи 30-кратен запас на издържливост, а признаците на варикоза са видими с невъоръжено око.

Да разгледаме признаците на варикозата и как се развива тя.

От сърцето към артериите постъпва кръв, обогатена с кислород. В капилярите еритроцитите в кръвта отдават кислород на тъканите и поглъщат въглеродния диоксид. След това тази „отработена” кръв отново се събира в големите кръвоносни съдове – във вените – и се движи обратно към сърцето.

Природата се е постарала за това, кръвта във вените да не може да се движи надолу и, съответно, да няма условия за възникване на признаци на варикозата. Затова във вените съществуват специални клапани, които пропускат кръвта само в една посока- към сърцето.

Докато тези клапани работят нормално, всичко е наред. Но, ако в един момент те престанат да се затварят напълно, то част от кръвта започва да се движи обратно, надолу.

В резултат на това налягането във вените расте, тези съдове се препълват и се разтягат – така започва варикозата, и признаците й стават забележими даже външно.

Ако не се обърне внимание на първите признаци на варикозата, то болестта неизбежно ще започне да прогресира. Вените ще стават все по-дебели, в стените им ще започне възпаление, ще се появят тромби, кръвотечения, и по-нататък поради нарушаване на кръвния поток и храненето на кожата, могат да се развият язви на стъпалата и долната част на крака.

До тези печални последствия – вече явно изразени признаци на варикоза – довеждат факторите, на които сме склонни да не обръщаме внимание.

Това са:
- продължителната работа в едно положение (особено стоейки)
- запекът
- неподвижният начин на живот
- проблемите с черния дроб
- приемането на големи количества лекарства и т.н.

Продължителният стрес също провокира появата на признаците на варикозата – той предизвиква непрекъснато рефлекторно напрягане на мускулите на краката, което пречи на нормалната работа на вените.

За проявата на първите признаци на варикозата не маловажна роля играе и генетичната предразположеност. Но наследствена предразположеност, получена от предците ни, имат много от нас, а проявите й зависят от това какъв образ на живот водим ние.

За това, ако ние знаем, че някой от родителите ни е имал варикоза, то трябва ясно да разбираме – ние ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да положим усилия, за да предотвратим появата на тази болест, обръщайки внимание на най-дребните признаци на варикозата.

Какво трябва да се направи, ако при Вас са се появили първите признаци на варикозата?

Ако се замислим, никак не са малко нещата, които можем да направим. При варикозната болест на вените полезни се оказват специалните еластични чорапи или бинтоването на краката с еластичен бинт.

Съществуват лекарствени препарати, подобряващи състоянието на стените на вените и предпазващи от появата на тромби. Но най-главното – необходимо е да се направи всичко, за да се неутрализира влиянието на всички изброени фактори, които са довели да появата на признаците на варикозата и на по-нататъшното й развитие.

Задължително трябва да се провери състоянието на черния дроб и при нужда да се започне спазването на диетичен режим, да се приемат фитопрепарати, възстановяващи работата му.

Необходимо е да се научим да се освобождаваме от стреса и да релаксираме – в това много ще ни помогнат автотренингът или медитацията.

Спазването на тези лесни правила ще ни помогнат да предотвратим появата на признаците на варикозата.

И накрая най-главното: Как методът на ендогенното дишане помага при варикоза?

Ако вие сте забелязали признаците на варикозата и сте започнали заниманията с тренажора ТДИ-01, то в процеса на тренировките, протича въздействие върху ключовите механизми на болестта.

Преди всичко, когато ние усвоим диафрагменото дишане, това положително ще се отрази върху движението на кръвта във вените (така наречения ефект на „изсмукване”).

Това е принципно важен момент, ако Вашата работа е свързана с продължително престояване в едно положение, особено стоейки. Много често след първите занятия с тренажора, когато усвояват диафрагменното дишане, нашите пациенти отбелязват изчезването на един от признаците на варикозата – варикозните „мрежички”.

При това също се повишава притока на кръв (”разреждане”), който предотвратява образуването на кръвни съсиреци и възпаление на стените на вените.

Активизирането на вътрешно-клетъчните процеси на изработване на енергия води до повишаване на тонуса на съдовата стена и до плътно затваряне на клапаните във вените.

Накрая, нормализацията на работата на центровете на емоциите на мозъка водят до отпускане на скованите мускули на краката.

А когато тези мускули започнат нормално да се отпускат и съкращават, те играят допълнителна роля на помпа за преминаването на кръвта по вените, което съществено намалява вероятността за поява на признаците на варикозата.

Затова в заключение ще повторим още веднъж: ние можем и трябва да направим много неща за себе си. Вътре в нас са скрити невероятни способности и възможности.

При първите признаци на варикозата ендогенното дишане е единственият реален метод, който може да ги пробуди и да ги накара да работят.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>