Книгата на Фролов. Внимание! Сърфактант!


Към главната страница КНИГАТА НА ФРОЛОВ

Съгласно ръководството за експлоатация на тренажора, се провежда по едно вечерно занятие с продължителност до 40 минути. Това е необходимо за осигуряване на нарастването на „електронната” енергетика, която позволява постепенното довеждане на организма до състояние на ендогенно дишане.

Да се диша повече от 40 минути ежедневно през първия месец не се препоръчва. Колкото и да е странно продължителното дишане може да е точно толкова опасно, колкото и интензивните физически натоварвания. Това важи най-вече за слабите хора.

Но всеки човек, който ползва тренажора, трябва да знае от къде може да дойде опасността. Такива знания са необходими на лекарите, които ползуват тренажора за лечение и на инструкторите по ендогенно дишане. По-лесно ще разберете проблема чрез конкретен пример.

В консултацията дойде не млада жена, която разказа за своите успехи. Шеста години страдала от бронхиална астма втора степен. Тренирала с уреда две седмици по 30 минути нощем, преди пристъпа на задушаване, който обикновено настъпвал в 3 часа. За целта ставала в 2 и 30 часа, за да диша. След седмица спряла лекарствата и няма пристъпи. В такова състояние продължила да диша още седмица. Дихателния акт е с продължителност 14 секунди, т.е. дишането се оценява като слабо.

Появи се отново след месец, явно разстроена и разказа нова история. Усещайки успеха, започнала да се занимава и сутрин и вечер, бързо достигайки до ежедневни занятия от по 90 минути. Скоро получила задух. Жената настойчиво продължила да диша, преодолявайки с усилия на волята задуха. настъпило тежко състояние и отпадане. Не знаеше какво да направи.

Днес само си спомня за неприятностите, но трябва да изясним от къде са дошли. При обикновено дишане изразходването на сърфактант става бързо и интензивно. Полупериодът на живот на отделните му компоненти се колебае между 2,5 до 11,1 часа (Harwood, Richards, 1985). Ако разходът на сърфактант превишава синтеза му, възникват условия за дефицит.

Първия признак за недостиг на сърфактант е задухът и скъсяването на времето за издишване.

Всеки човек, който ползва тренажора трябва да контролира дишането си и да не пренебрегва задуха.

Препоръчваната начална продължителност на тренировките изключва появата на рецидив. При слабо дишане в началото трябва да се тренира 15-20 минути, при добро дишане – 25 до 30 минути. Постепенно трябва да се удължават тренировките при слабо дишане до 25 – 30 минути, при добро – 35-40 минути.

Всяко занятие се провежда при стабилна продължителност на дихателният акт (от вдишване до вдишване), която се контролира със секундомер. И към края на занятието, например 5 минути преди края може да удължите с 1 секунда.

Стабилното дишане е много важно, всеки дихателен акт продължава точно колкото предишния. Не се допуска задъхване. Ако се съблюдава това, няма опасност да се изпусне от контрол сърфактанта.

Например, първоначално дихателният акт при пациент е 14 сек., т.е. слабо дишане.

Пациентът тренирал ежедневно по 15 минути и за седмица удължил дихателния акт до 17 секунди. След това решил да увеличи продължителността на занятията с по половин минута всяко. След три седмици вече тренирал по 25 минути с продължителност на дихателния акт 24 секунди. Нещата вървели успешно и пациентът решил изведнъж да скочи на 40 минути, като всеки дихателен акт траел 24 секунди. Достигнал 36 минути и почувствал задух и бил принуден да диша с 21-секунден дихателен акт.

Пациентът навлязъл в полето на увреждане на сърфактанта.

Признаци: задух и скъсяване на дихателния акт. (Не трябва ду се бърка със задух, възникваща вследствие на удължаване на дихателния акт, това се случва като не се контролира внимателно времето) дишането трябва да бъде прекратено веднага, а времето да се фиксира. Т.е. утре трябва да диша 31 минути, значи да спре 5 минути преди критичната точка. И сега знаейки за слабостта на сърфактантния комплекс, трябва постепенно да нараства дишането, например с 1-2 минути седмично. Достигайки време от 40 минути трябва поне 2 седмици да се диша на това ниво. Това ще позволи подобряване на сърфактанта и ще създаде запас от издържливост. При необходимост от още удължаване това трябва да става с по 1-2 минути на седмица.

Трябва да се помни, че дори при преминаване към ендогенно дишане, проблемът с дефицита на сърфактант може да възникне, ако се диша в продължение на няколко часа.

Самото ендогенно дишане и дишането с тренажор създават условия за повишаване на продукцията на сърфактант и едновременно за понижаване на разхода му. За да осигурим това, трябва да спазваме препоръките и да не форсираме дишането. За да се подобри възстановяването ни, в първите месеци на занятията се препоръчва употреба на 50 грама нерафинирано слънчогледово олио и по един яйчен жълтък. Ако жълтъкът не е препоръчителен се замества с лецитин.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>