7. Хранене и алкохол при работа с тренажора ТДИ-01


Назад “В ПОМОЩ НА НАЧИНАЕЩИТЕ…”

С храненето при занятия с ТДИ-01 са свързани редица въпроси.

В обсъждането на тази тема има хора, които се придържат към различни диети. Това са и заклети вегетарианци, и привърженици на суровоядството, на разделното хранене и др.

Всички ние сме уверени, че нашата диета е най-добрата. Ето защо, ние няма да обсъждаме предимствата на различните диети, а ще обсъдим въпроса, с какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се храним.

На пръв поглед отговорът е очевиден – да се храним пълноценно. Това означава, че организмът трябва да получава достатъчно количество протеини, мазнини и въглехидрати. И тук веднага възникват проблемите.

Трябва да отбележим, че медицинската диетология не може да ни помогне много. Защото веднага възниква въпросът, какво се разбира под “достатъчно количество”?

От една страна, всичко е ясно – достатъчно – това означава да ти стига да живееш. Работата е там, че цифрите, използвани в диетичното хранене, не са научно обосновани в пълния смисъл.

Затова говорейки за храненето на хората, занимаващи се с ТДИ-01, ние ще акцентираме само върху най-важните неща, които обезателно трябва да се спазват. За всичко останало важи правилото: “Използвайте здравия разум!”

Може би най-важно в храненето по време на тренировките с ТДИ-01 е адекватния прием на мазнини.

Това е теорията на Петракович, залегнала в основата на метода на ендогенно дишане. В тази теория, особената роля се отвежда на сърфактанта. Това е тънка обвивка (филм), състояща се главно от мазнинини, която се отлага от вътрешността на алвеолите – работещата част на белите дробове.

В съответствие с тази теория за нормалното (лечебно) дишане е необходимо в белите дробове да се синтезира много сърфактант. Това означава, че в организма трябва да постъпят много мазнини. И не “какви да е”!

За синтеза на сърфактанта са подходящи само мазнини от растителен произход, т.е. растителни масла.

За всеки човек са подходящи различни растителни масла. Някои предпочитат слънчогледовото масло, но на някои не им понася, на някои дори им става лошо от него. Също така, за много хора не е подходящ широко рекламирания зехтин.

Според нашите наблюдения най-приемливо за повечето хора е лененото масло.

За да се осигури необходимото количество мазнини в тялото, маслото трябва да се приема през устата около 5 минути преди тренировка. Ако направите това по-рано от 5 минути, маслото просто ще бъде преработено, а ако е по-късно – няма да успее да се абсорбира в кръвния поток и да влезе в белите дробове.

Приема се малко количество масло – 1 чаена лъжица е достатъчно. Ако приемете повече масло, храносмилателната система се активира, всички усилия ще отидат там и ще Ви бъде трудно да изпълнявате тренировката.

Ако предпочитате друго растително масло, използвайте него. Важно е маслото да бъде нерафинирано и студено пресовано. Рафинираните растителни масла не са подходящи – те са загубили почти всичките си ценни качества при преработката.

Кога да се правят тренировки – на гладно или сред храна?

Отговорът е само един: Единствено на празен стомах!

1. Ако стомахът е пълен, той ще попречи на диафрагменото дишане.

2. Така наречената “гладна” кръв е много по-възприемчива към тренировки.

Колкото повече време е минало след храненето, толкова по-лесно преминава тренировката и толкова по-голяма е ефективността й.

Правилото е: след хранене трябва да минат най-малко 2-3 часа, колкото повече – толкова по-добре.

Един час след тренировката може да се храните (в краен случай, не по-рано от 30 минути). Това време е достатъчно организмът да “усвои” резултатите, получени по време на тренировката.

Често ни задават въпроси за гладуването. Това касае и провеждане на тренировки по време на постене.

Общият принцип е – в този период организмът е отслабен, затова въобще не си заслужава да се увеличава натоварването по време на гладуване или пост. Ако се прилага натоварване, то трябва да се прави много бавно. Често се налага дори да се намали натоварването и трябва да сте готови за това. След приключване на гладуването или поста, натоварването може отново постепенно да се увеличава.

Има и друг вариант – по време на ограничения прием на храна да не се намалява натоварването, а тренировките да се правят веднъж на 2-3 дни.

И друг важен въпрос – приемането на алкохол.

Най-важното е да се разбере – няма и не може да има никакви аргументи в полза на употребата на алкохол. Алкохолът вреди винаги при работа с ТДИ-01!

Приемането на алкохол (дори и в минимално количество) е противопоказание за провеждане на тренировки с ТДИ-01 в този ден.

В действителност, ако в организма е попаднал спирт, то това е състояние, което може да се определи като “акутно (остро) заболяване”. Това е едно от противопоказанията за работа с ТДИ-01.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>