1. Щадящ режим


Назад “В ПОМОЩ НА НАЧИНАЕЩИТЕ…”

Има два режима на занятия с тренажора: основен и подготвителен. С основния режим, когато и вдишването и издишването се извършват чрез тренажора, веднага могат да започнат тренировки само здрави хора. Всички тези, които имат хронични заболявания, трябва да започнат с подготвителния режим.

Преди всичко, да изясним какво е “хронична” болест. Противно на общоприетото схващане, това въобще не означава “неизлечимо” заболяване.

Терминът “хроничен” идва от латинската дума “хронос”, което означава “време”.

Следователно, хронично заболяване – това е такова заболяване, чиито симптоми се проявяват от време на време, и нищо повече. И поради факта, че съвременната медицина често не може да помогне на такива пациенти (т.к. медицината е насочена към лечение на симптомите, а не на причините на болестите), тези заболявания започнаха да се считат за неизлечими.

Така че, ако имате някакви симптоми (дори хрема, да не говорим за повишаване на кръвното налягане и т.н), които периодично се появяват и ви притесняват, трябва да се започне с подготвителния режим. Често повторна поява на болестта, която счита за остра (например, настинка) също е повод да се започне с подготвителен режим.

Заключение: за почти всички от нашите потребители Е НАЛОЖИТЕЛНО да започват с подготвителен режим на занятията.

Следващият въпрос е, че именно “подготвителният” режим подготвя. Той подготвя тялото ни да започне излекуването. Факт е, че процесите на самопречистване и самооздравяване, сами по себе си, може да бъдат доста тежък товар за организма.

Представете си колко шлаки и токсини, които са се натрупвали с години, ще започнат интензивно да се изхвърлят от организма ни, колко вредни микроорганизми ще започнат да умират, които до сега спокойно са се размножавали вътре в нас! И колко повредени и отслабени клетки при този процес ще се заменят със здрави!

И, ако тези процеси започват да текат твърде бързо, се оказва, че организмът не е готов за тях. За всичко това наведнъж просто няма достатъчно сили. И тогава, може да започне да се влошават същите тези хронични заболявания, за които споменахме. Вместо очакваното подобрение на здравето, човек може да се чувствате по-лошо.

За да не се случи това, е необходим подготвителния режим.

При усвояването на правилното дишане започва извеждане от организма на вредните вещества, а дишането с тренажора (дори в “половинчат” режим) увеличава енергийния обмен на организма. Независимо, че етапът на самопречистване леко се разпростира във времето, но затова пък става по-леко и безболезнено. Златното правило е: бързай бавно!

След тези важни обяснения, сега директно ще говорим за това как да се диша с тренажора.

Най-важната разлика от основния режим е, че при подготвителния режим ние вдишваме въздух през носа и само издишването е в тренажора (през устата в тръбата). По този начин, бълбукането на водата ще бъде само по време на издишване!

Това натоварване е много по-малко, отколкото в основния режим, защото вдишваме нормален въздух от атмосферата, а не тази газова смес с ниско съдържание на кислород, която създава тренажора.

Сега за останалата част от параметрите на тренировката:

1. Обем на водата – минимален: обикновено 12 мл. За много изтощени хора и за деца – 9 мл (или по-малко, може да се определя индивидуално). През целия период на подготвителния режим обемът на водата остава един и същ, не се увеличава!

2. ПДА (продължителност на дихателния акт) – обичайна, т.е. вдишването и издишването са същите, както при нормално дишане. На този етап нямаме за цел да увеличаваме продължителността на издишването. Но ако времето за издишване започва да расте, то може да се увеличава със скорост не повече от 1 секунда на всеки 2-3 дни.

3. Единственият параметър, който ще се увеличава по време на заниманията по време на подготвителния режим – това е продължителността на тренировката. Започнете с 1 минута или по-малко. В нашата практика е имало случаи, когато началната продължителност на тренировката е била само 1 вдишване-издишване, след което човек се изморяваше. Сега тези хора съвсем спокойно дишат с тренажора по 40 минути!

4. Напомняме, че заниманията се провеждат 1 път на ден!

След това започваме да увеличаваме продължителността на тренировката, добавяйки по 1 минута на всеки 2 – 3 дни. Т.е. първо дишаме 2-3 дни до 1 минута 1 път на ден. Много, много малко натоварване!

Ако всичко върви добре, ако няма неприятни усещания, увеличаваме времето на занятието с 1 минута. 2-3 дни дишаме в продължение на 2 минути 1 път на ден. След още 2-3 дни ще добавите още 1 минута и ще дишате 3 минути 1 път на ден, и така нататък.

Целта е да се постигне продължителност на тренировката до 20 минути. Като цяло това става за 1,5-2 месеца.

ВАЖНО: Ако човек може да диша в подготвителен режим непрекъснато в продължение на 20 минути, без появата на неприятни усещания (недостиг на въздух, т.н.), сигурно е, че той е готов да започне занимания в основния режим!!!

При основния режим и вдишването и издишването стават през устата (чрез тренажора). Част от токсините и шлаките вече са изхвърлени и тялото е натрупало определен резерв здраве.

Но! Тъй като интензивността на натоварването рязко се увеличава (намалява концентрацията на кислород във вдишвания въздух, има съпротивление при вдишване), продължителността на занятията в основен режим започва отново с 1 минута!

И едва след това започваме да увеличаваме времето на тренировката, обема на водата, както и продължителността на издишването – така, както е описано в ИНСТРУКЦИЯТА ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>