5. Прием на растително масло. Какво е сърфактант?


Назад “В ПОМОЩ НА НАЧИНАЕЩИТЕ…”

Необходимостта от приемане на растителни масла е тясно свързана с въпроса какво е сърфактант.

Официалната медицина отрежда на това вещество доста скромна роля.

Представете си крайните, най-отдалечени отдели на белите дробове. Това са многобройни малки кухини – алвеоли и представляват мехурчета. В стените на тези мехурчета преминават най-малките кръвоносни съдове (капиляри).

Именно в тези части на белите дробове протича обмяната на кислород и въглероден двуокис между въздуха и кръвта. Алвеолите са работна част на белите дробове.

За да може тези мехурчета да не се свиват при дишане, от вътрешността им се синтезира сърфактант – тънка обвивка от мазно вещество, състояща се главно от мазнини (липиди).

Официалната роля на сърфактанта се състои в това да поддържа алвеолите разпънати, не позволява стените им да се слепят една с друга. Това подобрява възможността на белия дроб да стои отворен и да диша.

Теорията на Петракович, на която се основава В.Ф. Фролов при разработването на метода на ендогенно дишане, отрежда на сърфактанта една от централните роли в процеса на производство на енергия в организма.

По този начин, за да се осигури енергия на организма в достатъчни количества, е необходимо в белите дробове да се синтезира много сърфактант.

А за това е необходимо, в организма да постъпват много мазнини. Но не каквито и да е, а именно тези, които се съдържат в растителните масла. Това се дължи на факта, че растителните мазнини съдържат особено много от така наречените “ненаситени” мастни киселини.

Между другото, на официалната медицина е известно, че в хода на работата си белите дробове използват голямо количество мазнини. Кръвта, която постъпва в белите дробове е много богата на мазнини, а тази, която излиза съдържа много малко мазнини. Но официалната медицина не може да обясни къде в белите дробове “изчезват“ мазнините.

И така, белите дробове се нуждаят от мазнини. Но дали те са полезни за всички хора и в състава на кое масло трябва да приемат?

В растителните мазнини се съдържат полиненаситени мастни киселини. Те влияят положително върху обмена на холестерол. Затова приемането на растителни мазнини би било оправдано за всички, дори и за тези, които имат атеросклероза.

Именно поради приемането на растителни масла, съдържащи полиненаситени мастни киселини, заболяванията на сърдечно-съдовата система сред вегетарианците, са много по-малко от тези, които се хранят с животински мазнини (съдържат “наситени“ мастни киселини, влошаващи обмяната на холестерол).

По този начин, приемът на растителни масла вътрешно може да се препоръча на почти всички, но най-вече това ще бъде полезно за тези, които страдат от хронични белодробни заболявания или чести настинки. Това е, за тези, у които определено е нарушено изработването на сърфактант.

Какъв вид масло да изберем?

Подходящо е всеки вид нерафинирано масло. Рафинираните масла трябва да се избягват, тъй като при преработката им те се насищат с различни химикали и губят много полезни свойства.

Можете да експериментирате с избора на най-подходящо масло себе си, или да използвате нашата универсална препоръка: приема се вътрешно 1 чаена лъжица ленено масло.

Лененото масло, както показва нашата практика, се посреща добре от почти всички хора, не предизвиква странични ефекти и не е с остър мирис и вкус. Просто обърнете внимание при закупуването му да бъде студено пресовано ленено масло – най-чисто и полезно.

Този обем на маслото – 1 чаена лъжица не е избрано случайно. Първо, по-голямото количество при попадане в организма може да предизвика реакция от страна на стомашно-чревния тракт.

От друга страна, ще се възприеме от организма като храна, т.е. ще пренастрои тялото в режим на смилане на храната. А в този режим на работа на тялото, ефективността от тренировките рязко ще се понижи.

Кога да се приема масло?

Оптималното време за прием е 5 минути преди тренировка.

За това време маслото ще успее да се абсорбира в кръвта и ще се усвои от белите дробове по време на тренировката.

Ако сте приели маслото по-рано от 5 минути преди тренировката, то ще бъде усвоено от други органи и тъкани.

Много често новите потребители ни питат трябва ли по време на тренировките да се приема маслена емулсия, за което препоръчва В.Ф. Фролов в книгата си.

Емулсията е смес от алкохол (обикновено водка) и растително масло. Тази техника не е медицинска, т.е. не е преминала клинични изпитания и няма точни данни за нейната ефективност и безопасност. Така че, не можем да даваме съвети за този метод.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>