3. Какво трябва да бъде вдишването?


Назад “В ПОМОЩ НА НАЧИНАЕЩИТЕ…”

Един от най-важните фактори за определяне на ефективността на тренировките с ТДИ-01 е правилната техника за дишане.

И тъй като процесът на дишане се състои от вдишване и издишване, правилното изпълнение на всеки от тези два компонента играе важна роля.

По-конкретно, в резултат на правилното вдишване в организма незабавно възникват физиологични реакции, противоположни на тези, които възникват по време на стрес. Това нормализира кръвното налягане, намалява нивото на кръвната захар, облекчава спазмите и т.н.

Какво трябва да бъде вдишването по време на тренировката?

Най-простото описание за това е следното: нормално, спокойно, естествено вдишване, същото както в ежедневния живот.

За да бъде по-ясно, ще определим какви са характеристиките на вдишването. Те са две: скорост на вдишване и неговата дълбочина.

1. Скорост на вдишване

Вдишването не трябва да бъде много бързо. За да се разбере каква е скоростта на Вашето нормално вдишване, направете една лесно упражнение:

Седнете удобно на тихо място и в рамките на 1-2 минути просто се концентрирайте върху дишането си. Не следете кои мускулите работят, а самия въздух, който влиза и излиза през носа (или през устата, ако е трудно да се диша през носа).

Опитайте се да уловите усещането за движение на самия въздух навътре и навън.

Упражнението може да се смята за изпълнено, когато усетите спокойствие и започнете да чувствате кои части на тялото Ви са напрегнати. Опитайте се да отпуснете тези напрегнати мускули на лицето и тялото.

Запомнете тези две усещания:

- усещането за комфорт и плавно движение на въздуха в дробовете и извън тях и
- чувството на разслабване на в тялото.

Когато започнете тренировките с тренажора, дишането трябва да бъде точно такова, както по време на това упражнение. В същото време мускулите на лицето и тялото не трябва да бъдат твърде напрегнати.

Обикновено, продължителността на вдишване е 2-3 секунди, както е посочена в нашите инструкции.

2. Дълбочина на вдишване

Дълбочината на вдишване трябва да бъде същата, както е в ежедневието. Тя може да се изчисли по амплитудата на движение на стомаха по време на тренировка. Тя не трябва да бъде прекалено голяма. Дишането е нормално, спокойно.

Друг много прост критерий, че вдишването не е твърде бързо и дълбоко при подготвителния режим, може да бъде позицията на ноздрите на носа по време на вдишване.

При правилно вдишване ноздрите са неподвижни, не са разширени.

  • Unique Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>